maandag 10 juni 2019

Deze 8 zaken gaven het afgelopen voetbalseizoen extra glans

Natuurlijk komt er hier en daar nog een kwalificatieduel voorbij en staan er voor je het weet weer grote continentale toernooien op de stoep, maar het reguliere voetbalseizoen kent zo langzamerhand wel het einde. Tijd om de balans op te maken. 7 zaken die het voetbalseizoen 2018/2019 glans hebben gegeven.

1. Ajax' zegetocht
Het plezier van de Nederlandse voetbalsupporter werd gedragen door Ajax. Zelfs de meest zure Ajaxhater heb ik wel wat positiefs over Ajax' zegetocht in Europa horen zeggen. Sturm Graz, Standard Luik, Dinamo Kiev, AEK Athene, Benfica, Real Madrid en Juventus kwamen allemaal terecht aan de zegekar te hangen. Ook Tottenham Hotspur leek er niet aan te ontkomen. Tot een Braziliaan die volgens de overlevering nooit zou scoren de zegekar het ravijn in duwde. Er is een voetbalhel en Ajax kwam erin. Dat laatste maakte ook veel mensen die Ajax een wat minder warm hart toedragen weer gelukkig. Zo was iedereen blij.


Ajax - Tottenham 2-3


2. De Eredivisie
Geen idee hoe het bij u zit, maar ik heb genoten van de Eredivisie dit seizoen. Hoe bang we ook al jaren zijn dat onze vaderlandse competitie de glans gaat verliezen. Ook dit seizoen pakken we maar mooi weer mee. Een kleine greep waarin voor ieder wat wils: Verrassing FC Emmen die zich veilig weet te spelen, Feyenoord die Ajax declasseerde, de afscheidstournee van Robin van Persie, de waanzinnige tweestrijd tussen Ajax en PSV voor de titel en twee Eredivisionisten die de playoffs tegen degradatie niet overleefden. De Eredivisie mag dan kwalitatief veel minder zijn dan andere competities in Europa, maar op vele fronten troeft het gemak competities als de Franse of de Italiaanse af.

Oranje kleur op de wangen
3. Oranje kleur op de wangen
Misschien nog wel het beste nieuws tot nu toe. Onze nationale voetbaltrots doet weer mee. De Nations League werd dan op het nippertje niet gewonnen, maar Frankrijk, Duitsland en Engeland moesten het tegen Nederland afleggen en ook tegen Portugal bieden we tegenwoordig weer partij. U herinnert zich net als ik vast nog dat Turkije, IJsland, Zweden en zelfs Bulgarije onze nationale voetbalelf van de ene naar de andere nachtmerrie brachten. Dat lijkt voorlopig voorbij. Al hebben we nog niks. Geen eindzege in de Nations League en er moeten nog behoorlijk wat potjes gewonnen om het EK te halen, maar de vooruitzichten zijn rooskleurig voor Oranje.

4. Nations League
De Nations League beker

Brengt ons gelijk bij de Nations League. De waarde van een overwinning in deze competitie is nog wat moeilijk in te schatten. Is het een Johan Cruijff Schaal waarvan we het een prijs vinden als we hem winnen en een veredeld oefenpotje als we hem verliezen? Of zeggen we over een jaar of twintig dat we in 2019 een grote kans hebben laten liggen op deze prijs die inmiddels al door alle grote landen een keer gewonnen is? Goede vraag. Het hielp natuurlijk dat Nederland het goed deed. Ook het element van degraderen is een goede zet geweest. Denk maar niet dat de Duitsers het leuk vonden dat ze degradeerden naar Groep B. Het is echt een stuk beter dan nietszeggend oefenpotjes. Weet u bijvoorbeeld tegen welke landen het Nederlands elftal vorig jaar in juni oefende? Misschien nog wel, maar de kans dat u volgend jaar nog weet dat Nederland tegen Engeland en Portugal speelde voor de Nations League lijken mij nog iets groter.

5. VAR
Voordat ik hier wat positieve dingen over ga zeggen: Ik ben met de ploegen die ik een warm hart toedraag nauwelijks benadeeld door de VAR. Toch ben ik ervan overtuigd dat het spel eerlijker wordt (Het buitenspeldoelpunt van de Engelsen tegen Oranje nog vers in het geheugen). Daarnaast brengt het een extra spanningselement toe. Mazraoui tegen Real Madrid (was hij nu over de zijlijn of niet voordat Tadic scoorde?) of Klaas-Jan Huntelaar uit bij Groningen. Ik mocht twee keer juichen per doelpunt. Superspannend soms. Een aantal aanpassingen zijn heus wel welkom. Ook voor de VAR is het niet alles goud wat er blinkt Met mijn eigen ideeën hierover ga ik u niet vermoeien. Die laat ik lekker aan de specialisten over, maar van deze supporter krijgt de VAR een dikke voldoende.

5. Remontada's (of vergelijkbare verrassingen)
Remontada is het Spaanse woord voor comeback. Zuur dus dat de grootste comeback misschien wel tegen de ploeg was door wie het woord ook de internationale woordenboeken veroverden. Liverpool poetste een 3-0 nederlaag weg tegen Barcelona door 4-0 te winnen in de return. Ook Ajax en Manchester United deden met kleine onverwachte remontada's een duit in het zakje, terwijl het verhaal van Tottenham tegen hetzelfde Ajax inmiddels wel bekend is. En ook op een lager niveau was het raak. Denk bijvoorbeeld aan RKC in de Adelaarshorst, waar het 4-5 werd. Al kun je je afvragen of het woord remontada hier nog wel van toepassing is. Hoe dan ook: De grap dat ik dit seizoen wedstrijden heb afgekeken waarbij ik twee kilo lichter met mijn tong uit mijn mond uitgeput op de woonkamervloer eindigde heb ik vaak kunnen maken. Laten we dat vasthouden voor het komende seizoen.

6. Socials
Zo simpel en al zo ingeburgerd dat we het bijna vergeten. Maar de sociale media mag dan te veel tijd roven in ons dagelijks leven. Het verrijkt mijn voetbalseizoen ook. Open Instagram of Twitter, vind de juiste hashtag en blader door de timeline. Ik kan mij er goed mee vermaken. Als ik in de trein zit, hang op de bank of op het toilet zit. Een willekeurige opsomming: Een Mama Appelsap in de Nations League, een scorende scheidsrechter bij Harkemase boys, een waanzinnig lied die ze in Engeland zingen over Virgil van Dijk, Odin'54 die een bekerverrassing tegen FC Emmen wereldkundig maakt alsof ze melden dat ze de afwas gaan doen, de vele filmpjes van het social mediateam van bijvoorbeeld Ajax en het zelf meedoen op deze social media door bijvoorbeeld in te haken op de #Grillburgerchallenge. Supertof allemaal!


Virgil van Dijk Song

7. Podcasts
De Grillburgerchallenge noemde ik niet voor niets. Deze komt uit de Pantelic Podcast. Een van de podcasts die ik ontdekt heb tijdens het staan in de file. Podcasts waren volgens mij al wat langer actueel, maar winnen wel aan populariteit en bij iemand die nooit helemaal voorop loopt als het gaat om moderne dingen (ik dus) komt het dan pas het laatste half jaar door. Naast de Pantelic Podcast (die Ajaxgerelateerd is) en alle andere podcasts van FC Afkicken adviseer ik u eens te luisteren naar De Derde Helft, Kein Geloel (voor Feyenoorders), Neutrale Kijkers, Staantribune, De wereld van Vice Sports en de Grote Soccershow (over de MLS). Daarnaast hebben ook de wat grotere namen als het AD, Telegraaf en Fox Sports interessante voetbalpodcasts. Ik verzeker u dat ook podcasts uw leven als voetbalsupporter kunnen verrijken.

Voegt u nog wat toe aan dit rijtje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten