woensdag 15 mei 2019

De Ajaxpen #5: We waren er bijna, maar zijn er ook!

De Ajaxpen #5
d
Wat gebeurde er veel de afgelopen twee voetbalweken. De Ajax rollercoaster was in volle gang en waar zelfs de beste scenarioschrijver de uitschakeling in Europa niet kon bedenken, is Ajax nog enkele uren weg van de landstitel. We waren bijna in Madrid, maar zijn ook de beste van Nederland. 

Bijna
Enige minuten staarde ik naar het scherm waar enkele Ajaxspelers verslagen op de grond lagen. Van te voren had ik er een goed vertrouwen in. Eigenlijk maakte ik mij pas zorgen toen we bij rust al 2-0 voorstonden. Toen kwam Lucas Moura 'de man die nooit scoort' los en de rest zal ik u niet opnieuw uit de doeken doen. Het is al pijnlijk genoeg. Er is een voetbalhel en Ajax zit er in. Dat zei Wytse van der Goot en het is knap dat je op zo'n moment die woorden kan vinden (shoutout zouden de populaire podcastmakers zeggen, bij deze!). 

Op de lange termijn is dit een prachtseizoen met de dubbel en een waanzinnige Europese tournee. 

AC Milan in 2003, de teen van Casillas in 2010 of De Graafschap-uit in 2016. Allemaal pijnlijke herinneringen waarvan ik niet weet welke de ergste is geweest. Ik moet het allemaal nog een keer gaan analyseren of op z'n minst laten bezinken, maar Tottenham-uit lijkt met stip op 1 te komen in het lijstje met grote teleurstellingen. Omdat een sensatie zo dichtbij was. Omdat je het eigenlijk al in je handen had. Omdat de situatie zo onwaarschijnlijk uniek was.

Prijzen
Er is maar één ding dat telt voor mij als fan en dat is de spelers schalen en bokalen de lucht in zien tillen. En dat is gelukt. Met hangen en met wurgen weliswaar, maar na de beker op 5 mei kunnen we vanavond ook de landstitel bijschrijven. Zelfs een doemdenker als ik weet dat PSV een verschil van 14 doelpunten niet goed kan maken op Ajax. 

Dat maakt dat dit toch een fantastisch seizoen is. In het voetbal geldt een lange en een korte termijn. In die korte termijn moet de wond die Lucas Moura maakte nog even een litteken worden. Op de lange termijn is dit een prachtseizoen met de dubbel en een waanzinnige Europese tournee. 

Monopolie
Vanochtend werd ik wakker met het bericht dat Ajax Steven Bergwijn wil halen. We zijn dus los nu. Ajax zou naar een monopolie grijpen. Ik geloof niet dat dit zo makkelijk gaat als dat men doet geloven. Bayern, PSG of zelfs Juventus worden hierin vaak als een soort voorbeeld genoemd. Verschil met die ploegen is dat zij structureel bij de top 8 van Europa zitten en de allergrootsten kunnen halen. Ajax en PSV vissen nog altijd in dezelfde vijver met het verschil dat Ajax meer aas zal hebben en voorlopig houden. 

Spanning
Je hoopt dat je club altijd kampioen wordt en het vooruitzicht op een monopolie lijkt dan ook aantrekkelijk. Maar ik zou toch niet zonder de spanning van het afgelopen seizoen willen. De ratrace tussen Ajax en PSV was fantastisch en elke wedstrijd van Ajax tegen welke tegenstander dan ook was zenuwslopend. Alleen omdat een nederlaag vrijwel zeker de titel zou gaan kosten.

Volgend jaar kan het zomaar in de groepsfase weer afgelopen zijn. Een Champions League elftal koop je niet zomaar en leid je niet even op. Vraag maar aan Manchester City en PSG.

Spanning in Europa? Ja graag. Maar laten we realistisch zijn. De Europese basis van Ajax blijft dun. Volgend jaar kan het zomaar in de groepsfase weer afgelopen zijn. Een Champions League elftal koop je niet zomaar en leid je niet even op. Vraag maar aan Manchester City en PSG.

Het klinkt dus tegenstrijdig, maar hopelijk weten PSV en andere Nederlandse clubs nog een beetje aan te haken. Anders gaan we seizoenen als deze missen. 

Slotakkoord
Maar we hoeven ons daar volgend seizoen pas weer druk over te maken. Vanavond kijken we eerst nog even naar De Graafschap-uit (en nemen we enigszins afscheid van een trauma aldaar) en dat zal zonder al te veel spanning zijn.

Geniet ervan, want het wordt de laatste keer dat Ajax in deze historische samenstelling speelt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten