woensdag 10 april 2019

Hoe Het Ook Gegaan Zou Kunnen Zijn: Slutsky

Het is 8 april 2019. In een bijgebouw van Papendal, het trainingscomplex van Vitesse, zit de trainer van Vitesse driftig op de toetsen van zijn laptop te drukken. Zachtjes vloekt hij over dat verrekte Google Translate. Maar het belangrijkste wat hij mompelt is: 'Wat heb ik toch allemaal in hemelsnaam gezegd?'

Om te begrijpen wat er aan de hand is moeten we even terug naar een paar maanden eerder. Leonid Slutsky is in onderhandeling met Vitesse. Hij moet de nieuwe man worden met wie Vitesse eindelijk een gooi moet doen naar toch op z'n minst de top-5 in Nederland. Bij de onderhandeling blijken eventuele plooien makkelijk glad te strijken, maar één ding is wel een puntje van aandacht. Hoewel Slutsky zelfs in Engeland gewerkt heeft kan de beste man geen Engels. 

Gelukkig blijkt er een oplossing te zijn. Tijdens de training zal er ten allen tijde een tolk aanwezig zijn. Opgelost dus. Maar wie doet de interviews dan? Uiteindelijk legt iedereen zich neer bij de oplossing die de coach zelf aandraagt. Bij eerdere clubs stond er gewoon iemand met een paar A4'tjes die opschreef wat de coach moest zeggen. Is altijd goed gegaan. Dus waarom nu niet? De clubleiding ziet het niet als ideaal, maar toch besluiten ze akkoord te gaan.

En zo gaat het maanden goed. Als Slutsky voor de camera's van Fox Sports of de NOS moet verschijnen staat er standaard iemand van de Afdeling Media met pen en papier driftig te pennen wat de Russische oefenmeester moet zeggen. Vaak heeft hij geen idee wat hij over de wedstrijd verteld heeft, maar wat maakt het uit?

Vaak heeft hij geen idee wat hij over de wedstrijd verteld heeft, maar wat maakt het uit?

Dan wandelt begin april een zekere oud-speler, tegenwoordig met iets meer buikvet, nog meer tatoeages, kind van de club, jeugdtrainer en leidend voorwerp van een succesvol boek, de Afdeling Media binnen op de Afdeling Media. Zaterdag PSV thuis, het einde van de competitie en het is nog altijd rustig bij Hollywood aan de Rijn. De oud-speler vindt het maar niks. Reuring in de tent. Dat wil hij. En waar kan dat beter dan bij de mensen van de media.

Hij trekt een biertje open en begint te schrijven. 'We gaan eens even iets aan die autocue doen', zegt hij met pretoogjes. Vol enthousiasme worden er suggesties gedaan door de opfleurende mensen van Afdeling Media. 'Zeg dat de scheids hem geen hand wil geven' en 'Doe er iets in over dat hij dik is'. En natuurlijk is de scheidsrechter 'de slechtste van de wereld'. Er wordt driftig geschreven en niet veel later is de autocue voor PSV-thuis klaar. Dit wordt lachen, gieren en brullen. Let maar op.

'Potverdorie', mompelt hij. 'Ze vinden mij dik'.

Een paar dagen later is Vitesse tegen PSV in 3-3 geëindigd en de Nederlandse voetbalwereld in rep en roer. Slutsky is losgegaan na de wedstrijd over scheidsrechter Sedar Gozbuyuk en geen enkel medium kan het nog ergens anders over hebben. Wat bezielde Slutsky toch?

Dat weet eigenlijk niemand. Behalve dus een paar mensen in Arnhem die zich nog altijd op de dijen slaan van het lachen samen met een zeker clubicoon. En inmiddels moet ook Slutsky het zelf weten. De beste man is inmiddels opgestaan, heeft zijn laptop dichtgeslagen en maakt een wandeling over Papendal.  'Potverdorie', mompelt hij. 'Ze vinden mij dik'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten