woensdag 24 april 2019

Hoe Het Gegaan Zou Kunnen Zijn: Clément Turpin

Hoe Het Ook Gegaan Zou Kunnen Zijn

Briesend komt Clement Turpin de kleedkamer binnen. Ook de grensrechters begrijpen er niks van. Geïrriteerd pakt hij zijn telefoon en driftig tikt hij een cijfercode in. Aan de andere kant van de lijn wordt lachend opgenomen door een zekere Nicolas. 'Geintje', zegt hij. Turpin antwoordt: Doe mij dit nooit meer aan in een vol stadion'.

Onder meer 18 Champions League duels staan er achter zijn naam. Om nog maar te zwijgen van bijna 200 duels in de Franse Ligue 1 en twee duels op het WK. Eigenlijk is de kwartfinale tussen Juventus en Ajax ook wel een beetje een routineklus voor Clement Turpin. En dan heeft hij ook nog Nicolas Rainville als VAR tegenwoordig. Iets minder ervaren, maar zeker geschikt. Leuke kerel ook. Veel humor. Is belangrijk als je onder druk wilt presteren.

Op 16 april 2019 iets voor negenen schudt hij Matthijs de Ligt en Cristiano Ronaldo de hand. Hij bewondert ze allebei. Toch mooi, met zulke namen op het veld staan. Hij verwacht een rustige avond. Geen gekkigheden. Gewoon de boel in goede banen leiden. Zelf denkt hij dat Juventus normaliter wel zal gaan winnen. 

In de 27e minuut geeft hij een corner aan Juventus. Een minuut later wordt deze genomen. Op zich gebeurt daarbij niks geks. Oké, de gebruikelijke schermutselingen met wat geduw en getrek. Maar weinig echt schokkends. Totdat opeens een Ajacied op de grond ligt. Turpin zag daarbij niks gebeuren dat niet door de beugel zou kunnen. Het leek wel een botsing tussen twee medespelers, dacht hij nog in een splitsecond. Lang kan hij er niet over nadenken, want een seconde later heeft Cristiano Ronaldo de bal achter doelman Onana gekopt. Doelpunt. Turpin weet het zeker.

Het is wel gek dat hij wat gegniffel in zijn oor hoort. Maar daarna klinkt het serieus: 'Clement, we moeten dit even checken. Er lag er één op de grond.'
Turpin snap dat wel. Routinecheck. Verplicht tegenwoordig. Aan de zijlijn ziet hij een kale man als een razende tekeergaan. Clement Turpin vraagt zich af of er een supporter het veld op is gekomen of dat het de trainer van Ajax is. 

Als het even duurt checkt hij de voortgang bij Nicolas Rainville. Kan toch nooit lang duren, denkt hij ondertussen. Maar je moet toch zeker van je zaak zijn. Zo is het ook. Rainville antwoord: 'Nog even, Clement. Het is nogal moeilijk te zien'. Turpin snapt het niet. Heeft hij zich dan zo vergist? 'Kom toch maar even zelf kijken', oordeelt Rainville uiteindelijk. Nadat hij de karakteristieke VAR-beweging heeft gemaakt snelt Turpin dan ook naar de zijlijn. 

Op het scherm ziet Turpin wat hij met zijn eigen ogen ook al gezien dacht te hebben. Matthijs de Ligt duwt Joel Veltman tegen het gras. De ene Ajacied duwt de ander. Het ziet er niet uit. Verbaasd vraagt Turpin het nog maar eens aan Rainville: 'Waar moet ik naar kijken?' Rainville blijft kalm van toon en vraagt zich af of Turpin het echt niet ziet. 'Dit kan toch niet, Clement?' Turpin laat het beeld nog een keer afspelen, maar snapt er niks van. Hij ziet niet dat wat zijn hulptroepen van de VAR zien. Hij ziet alleen een Matthijs de Ligt doe dommig Joel Veltman omver duwt en vervolgens Cristiano Ronaldo die in een zee van ruimte de bal tegen de touwen kopt. 'Ik kan dit toch niet afkeuren?' In zijn rug voelt hij de druk van een vol stadion en tweeëntwintig spelers die allemaal eigen belangen hebben.

Daarna valt er een korte stilte. Twee seconden lang. Vervolgens proest Nicolas Rainville en zijn collega-VAR het uit. Ze komen niet meer bij van het lachen. 'Waanzinnig, hè? Heb je dit ooit gezien op dit niveau? Die ene duwt die ander gewoon omver. Ik wilde je het niet onthouden. Kom we kijken nog één keertje. Even een keertje lachen nog!'

Even lijkt Turpin rood aan te lopen, maar hij herpakt zich snel. 'Eikels', roept hij nog even in zijn oortje. Daarna snelt hij weer het veld op en geeft het sein dat de goal is goedgekeurd. 

Het publiek van Juventus juicht en in zijn ooghoeken ziet Clement Turpin de kale trainer van Ajax hoofdschuddend toekijken. 'Je moest eens weten', mompelt hij in zichzelf. Terwijl hij fluit ten teken dat Ajax weer mag aftrappen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten