woensdag 7 oktober 2015

10 redenen waarom we het EK gewoon gaan halen

Over enkele dagen weten we of Nederland in elk geval nog mag deelnemen aan de playoffs die ons eventueel nog op het EK in Frankrijk kunnen brengen. We weten het allemaal. Turkije moet tegen Tsjechië en IJsland minder punten dan vier punten bij elkaar sprokkelen. Daar staat tegenover dat Nederland twee maal moet winnen met Kazachstan en Tsjechie als tegenstander. We gaan niet bij de pakken neer zitten. Dit is waarom het toch nog gaat lukken.

1. Turkije won nog nooit in Tsjechië tegen Tsjechië
Oké, vooruit. Ze speelden er nog maar tweemaal. Vriendschappelijk in Ostrava in 1996 en in 2003 was Teplice het decor van eveneens een vriendschappelijke ontmoeting. Het werd respectievelijk 3-0 en 4-0. Van de totale acht keer dat de twee voetballanden tegenover elkaar stonden wonnen de Tsjechen er vijf (doelcijfers 20-9). 

2. Ook IJsland heeft een veel betere balans tegen Turkije
IJsland is toch heel lang een voetbaldwerg geweest, maar toch heeft Turkije jarenlang geen kans gehad tegen de IJslanders. Van de acht keer won IJsland er vijf, werd het twee keer gelijk en slechts één keer won Turkije. In 1994 werd het 5-0 voor Turkije. Klein minpuntje, dat was een thuiswedstrijd. En de Turken ontvangen IJsland thuis. Maar ja, een kniesoor die daar op let, toch?

3. Nederland verloor nog nooit in Kazachstan
Een klein nadeel is misschien dat ze er ook nog nooit hebben gewonnen. Ze speelden er namelijk nog nooit. In oktober 2014 werd er wel thuis met 3-1 gewonnen. Laten we dat dan als houvast nemen voor deze uitwedstrijd. Kazachstan mag het probleem niet zijn.

4. Nederland verloor thuis nog nooit van de Tsjechen
Toegegeven, wil Nederland überhaupt naar de playoffs dan moet er gewonnen worden van zowel Kazachstan als de Tsjechen. Nederland heeft dus niks aan de 0-0 (als in 1994), 1-1 (als in 1999) of de andere 1-1 (2003). De laatste thuiswedstrijd in 2004 werd echter gewonnen. 2-0 werd het in de Amsterdam Arena. Pierre van Hooijdonk scoorde tweemaal. Die zal het deze keer (vermoedelijk) niet gaan doen, maar laten we dit laatste duel als uitgangspunt nemen.

5. We wonnen vaker met Robben dan zonder Robben
Ben je aan treuren in verband met de eventuele afwezigheid van onze superster Arjen Robben? Niet doen. Natuurlijk scheelt zijn afwezigheid een slok op een Oranjebitter, maar bedenk dat we met Robben 54 keer gewonnen hebben met het Nederlands elftal. In totaal wonnen het Nederlands elftal 382 wedstrijden. Dat betekent dat we zonder onze superheld 328 keer hebben gewonnen. Ik bedoel maar. Bij onze eerste overwinning in 1905 was Robben nog niet eens geboren (en zelfs zijn vader niet). Dus zonder Robben kunnen we best twee potjes winnen.

6. Spanje en Malta kunnen ons niet in de weg zitten
Bij de oudere lezers onder ons springen nog altijd de tranen in de ogen. Het laatste EK waar we niet bij waren werden we getackled door een knap staaltje bedrog. Spanje speelde tegen Malta en kon Nederland alleen voorbij door met 11 doelpunten verschil te winnen. Het werd 12-1 voor Spanje na een 3-1(!) ruststand. Vriendjespolitiek zal ons deze keer de das niet om doen. Gaan we van uit.

7. Wesley Sneijder zal spelen met vleugels
Als u het nieuws een beetje volgt (en vermoedelijk ook als u het nieuws totaal niet volgt) bent u ervan op de hoogte dat Wesley Sneijder papa wordt. Je zou het voor het Nederlands Elftal negatief kunnen uitleggen dat dit uitgerekend in oktober moet gebeuren, maar reken maar dat Sneijder over het veld zal zweven als de gezinsuitbreiding al plaatsgevonden heeft. Als het nog moet gebeuren kan hij lekker de spanning van zich af spelen. Het zou vervelender zijn als de kleine Sneijder zich aandient op één van de speeldagen. Dan houdt onze middenvelder namelijk de hand van Yolanthe vast. In dat geval raadt ik u aan nogmaals puntje vijf van dit verhaal te lezen.

8. We mogen winnen zonder mooi voetbal
'Normaal gesproken ben ik voor goed voetbal en komt het resultaat op de tweede plaats. Dat moeten we nu maar vergeten'. Deze woorden zijn van niemand minder dan de hoogste voetbalmacht die over ons waakt. Johan Cruijff! Prachtige driehoekjes? Niet nodig. Combineren op de helft van de tegenstander? Even niet. Gewoon een draak van een wedstrijd spelen en winnen via een lelijke counter die ook nog via een been, een schouder en het achterwerk van de tegenstander op de lat komt en zo via de rug van de keeper in het doel verdwijnt. Het mag gewoon. Zinloos rond tikken omdat dit mooi is komt dan later wel weer.

9. Vrijwel de hele top 20 van de FIFA-Wereldranglijst gaat naar het EK
Toegegeven, landen als Brazilië en Argentinië zullen niet gaan. Maar als die ook al een grotere kans als Nederland hebben om naar dit EK te gaan moeten we ons echt zorgen gaan maken. Maar van de Europese landen gaat de hele top 20, waar Nederland plaats 14 bezet. Of het nu gaat om Spanje, Italië, Wales of zelfs Slowakije. Ze kunnen het EK bijna niet meer ontlopen. Waarom zou dat voor Nederland anders zijn? (U zou kunnen zeggen omdat vrijwel alle andere landen er beter voor staan. Maar dat zou in dit stadium waar Oranje de supporters zo hard nodig heeft wel heel, héél flauw zijn!)

10. En als we dan die derde plaats hebben veilig weten te stellen
Dan fixen we die playoffs ook wel. Net zoals 1995 toen we ons plaatsten tegen Ierland (2-0 met twee doelpunten van Kluivert) of tegen Schotland in 2003 (na een 0-1 nederlaag werd het in eigen huis 6-0). In het laatste duel kwamen de treffers van huidige assistent-coach Ruud van Nistelrooy (liefst 3 stuks) en een treffer kwam op naam van... Wesley Sneijder!   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten