woensdag 27 mei 2015

Europa League finale 2015

Vanavond strijden Dnipro Dnipropetrovsk en Sevilla op de grasmat van het Stadion Naradowy in Warschau om de Europa League. Voor Dnipro is het een unieke kans om de eerste Europese prijs ooit te winnen. De Oekraïners zijn geen grootse prijzenpakkers kwam ik achter toen ik wat rondsnuffelde op internet. We moeten daarvoor terug naar de Sovjetperiode. In de jaren '80 werd tweemaal de landstitel, een vaderlandse beker en een vaderlandse Supercup gewonnen. 

Sevilla heeft een wat fleuriger palmares. Al moet men voor de Spaanse landstitel terug naar 1946. Sevilla is wel een expert op het gebied van de UEFA Cup en Europa League. Deze prijs werd gewonnen in 2006, 2007 en 2014. 

Beide finalisten troffen Nederlandse clubs op hun weg naar de finale. Sevilla moest het in de poulefase opnemen tegen Feyenoord. Thuis voetbalden de Spanjaarden zich makkelijk naar een 2-0 overwinning, maar in de eigen Kuip zette Feyenoord dit recht door ook 2-0 te winnen. Dnipro kwam Ajax tegen in de achtste finale. In Oekraïne won Dnipro met 1-0. Een uitslag die ook in Amsterdam na 90 minuten op het bord stond (doelpunt Riechedly Bazoer). In de verlenging maakte Jevhen Konopljanka (gewoon lezen, niet proberen uit te spreken) de verlossende treffer voor Dnipro.

Overigens wordt de Europa League finale voor de zesde keer gespeeld sinds het de huidige naam draagt. Voorheen ging het toernooi door het leven als de UEFA Cup. Sevilla kan na landgenoot Atletico Madrid het tweede team worden dat de Europa League tweemaal weet te winnen. Als dit lukt is het wel de eerste club die de beker tweemaal in successie wint.Zelf moet ik mij altijd zetten tot het kijken van de finale om de Europa League. Gaat u wel kijken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten