vrijdag 29 mei 2015

Bijzonder prijsje

Woensdag heb ik met veel plezier de Europa League finale gekeken. Zelden weet de finale van de Europese subtop mij te interesseren, maar het duel tussen Dnipro Dnipropetrovsk en Sevilla boeide eigenlijk de volledige 90 minuten. U zal het weten. De Spanjaarden wonnen het duel met 2-3, waarmee ze voor het tweede seizoen op rij de Europa Leaguebeker in ontvangst mochten nemen.

En toch vroeg ik mij af: Waar ben je nu eigenlijk de beste van? De winnaar van de Champions League kan zonder bescheiden te zijn zeggen dat ze de beste club van Europa zijn. Het land dat de wereldbeker wint is de beste van de wereld. PSV is de kampioen van Nederland en daarmee de beste vaderlandse ploeg. Allemaal nauwelijks te weerleggen waarheden.

Maar de winnaar van de Europa League is de beste van? De beste van een paar Europese subtoppers, bekerwinnaars en een aantal clubs die halverwege het seizoen niet goed genoeg waren voor de Champions League. Het kan ook nog zo zijn dat er een ploegje mee heeft gedaan dat via een Fair Play Klassement zich gekwalificeerd heeft. 

Als één van de Nederlandse clubs deze prijs pakt gaat de vlag uit, hoor. Zonder twijfel zelfs. Winnen is altijd mooi. Maar het is eigenlijk een raar prijsje die Europa League. 

Tenzij je in augustus de Europese Supercup wint, dan ben je met een beetje chauvinisme de beste van Europa. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten