dinsdag 31 maart 2015

11 keer Nederland tegen Spanje

Hoewel er tussen Nederland en Spanje voornamelijk vriendschappelijke duels werden gespeeld is Spanje de afgelopen 5 jaar natuurlijk de meest besproken tegenstander geworden voor onze vaderlandse trots.

Voor het eerste duel tussen de Oranje en Spanje moeten we terug naar 1920. In een olympisch duel in het Amsterdamse Olympisch Stadion wint Spanje met 1-3. De bondscoach van het Nederlands Elftal is in die tijd Fred Warburton en onze eerste doelpuntenmaker tegen de Spanjaarden heet Ber Groosjohan.

In 1957 lijdt Nederland de grootste nederlaag tegen Spanje ooit. Alfredo Di Stefano maakt een hattrick in een met 5-1 gewonnen duel in Bernabeu, waarin Tinus Bosselaar middels een strafschop de enige oranje gekleurde treffer maakt.

Nederland en Spanje zijn ploegen die aan elkaar gewaagd zijn, dat blijkt uit de uitslagen in de oefenwedstrijden, maar ook zeker in de oefenduels met een meer tastbare inzet. Zo verliest Nederland de eerste wedstrijd om het 'echie' in 1983 met 1-0. Peter Houtman en Ruud Gullit maken het gelukkig goed in de thuiswedstrijd later dit jaar welke met 2-1 gewonnen wordt. 

Echter, als er hedendaags over Nederland - Spanje gepraat wordt gaat het slechts over twee wedstrijden. De pijnlijk verloren WK-finale in 2010 is daar één van en eigenlijk hoef ik niet toe te lichten dat Nederland na verlenging in minuut 116 Andres Iniesta Nederland de Wereldbeker ontnam. Hoewel deze open voetbalwond vrijwel niet te genezen is was de 5-1 nederlaag op het recente WK een kleine pleister op de wonde. Na een benutte strafschop van Xabi Alonso zorgde Robin van Persie, Arjen Robben, Stefan de Vrij, opnieuw van Persie en weer Arjen Robben voor de ultieme revanche. Niet alleen voor de verloren WK-finale, maar tevens was de grote nederlaag in 1957 gelijk getrokken.

Als vanavond het eerste fluitsignaal klinkt in de Amsterdam Arena weet Nederland dat het ondanks het vriendschappelijke karakter van het duel wel de mogelijkheid krijgt de negatieve balans tegen Spanje in haar voordeel te trekken. Na 11 gespeelde duels wist Nederland vijf maal te winnen, één keer gelijk te spelen en moest het vijf keer een nederlaag slikken. Dat de doelcijfers met 15-16 in het voordeel van de Spanjaarden is hopelijk voor onze Oranjehelden een mooie stimulans.Geen opmerkingen:

Een reactie posten