vrijdag 27 maart 2015

10x Nederland tegen Turkije

Na een lange winterstop die over het algemeen geldt voor het interlandvoetbal mag Nederland dit weekend de handschoen weer oppakken. Absolute missie is natuurlijk een ticket voor het EK in de wacht slepen. Volgens de kenners moet dit nog altijd gesneden koek zijn ondanks de derde plaats achter de Tsjechen en IJsland. 

Toch is de volgende horde niet per definitie een makkelijke. Turkije ziet zichzelf absoluut ook nog als kandidaat voor een EK-ticket en zal directe concurrent Nederland graag passeren op de ranglijst.

De historie leert in elk geval dat Nederland voorzichtig in het voordeel is. Beide ploegen speelden exact 10 keer eerder tegen elkaar. De eerste ontmoeting werd een overwinning voor de Turken. In het olympisch stadion gingen de mannen van bondscoach Elek Schwarz met 1-2 ten onder in een vriendschappelijke ontmoeting. Abe Lenstra scoorde voor Nederland. Metin Oktay bepaalde de eindstand met twee treffers binnen twee minuten.

De eerste overwinning wordt pas 34 jaar later geboekt. In het Inönü-stadion is Peter van Vossen de matchwinner met twee treffers in een met 1-3 gewonnen wedstrijd.

De 1-0 nederlaag die Nederland in 1997 om de oren krijgt is de enige overwinning van de Turken op Oranje in een interland met een officieel karakter. Het is tevens een nederlaag met een memorabel randje. In dit duel mist Clarence Seedorf de bewuste strafschop waar hij vandaag de dag nog steeds aan herinnerd wordt.

Ook in de kwalificatie voor het meest recente WK was Turkije één van de tegenstanders. In de Amsterdam Arena wint een hernieuwd Oranje onder leiding van Louis van Gaal bijgestaan door het nodige fortuin met 2-0. Treffers komen die avond van Robin van Persie en Luciano Narsingh. In oktober 2013 herhaalt Oranje dat kunstje in Instanbul. Arjen Robben en Wesley Sneijder zijn trefzeker in het met 0-2 gewonnen duel.

De balans slaat dan ook uit in het voordeel van Nederland. In 10 wedstrijden weet Nederland vijf keer te winnen, drie keer gelijk te spelen en slechts twee keer moet Oranje zijn meerdere erkennen in Turkije. Het doelsaldo van 12-5 is dan ook een prima afspiegeling van dit beeld.Geen opmerkingen:

Een reactie posten