zondag 8 februari 2015

Frank De Boer haalt dezelfde cijfers als afgelopen jaren

Afgelopen weken wordt het beleid van Ajax zo links en rechts weleens gekraakt. Ook zou het tussen Ajax en Frank de Boer uitgewerkt zijn.

Dat is een bijzondere constatering. U moet weten dat ik gek ben op statistieken en dat ik het leuk vind om daar af en toe eens in te duiken. Simpele research leert dan dat Ajax slechts één punt minder heeft dan vorig jaar na 22 speelronden (46 dit jaar tegen 47 vorig jaar). En zelfs meer punten als de drie seizoenen daarvoor. Toen had Ajax namelijk tweemaal 44 punten (in het seizoen 10/11 en 12/13) en eenmaal zelfs maar 40 punten (11/12).

Cijfermatig raakt het dus kant noch wal om te stellen dat het beleid van Ajax zich dit jaar tegen zich keert of dat Frank de Boer zijn houdbaarheidsdatum verstreken is

Enig verschil is dat PSV en eventuele andere concurrenten de afgelopen seizoenen nog vrolijk meededen met het verspelen van punten. PSV kent namelijk sinds het seizoen 2010/2011 na 22 speelronden het volgende ritme 47-45-47-32 en Twente, ook altijd een geduchte concurrent, fabriceerde een ritme van 47 - 45 - 43 -43. Om Feyenoord natuurlijk niet te vergeten: 21 - 41 - 44 - 40.

PSV is dit seizoen al goed voor 58 punten

Waar de afgelopen seizoenen niemand de relatief lage puntenaantallen wist te ontspringen doet PSV dat dit jaar, zij het met enig fortuin, wel. En dat maakt ze dit jaar vermoedelijk kampioen. 

Alhoewel...

De laatste keer dat een dergelijk puntenaantal op dit punt in de competitie opgetekend mocht worden zaten we in het seizoen 2009/2010. PSV was koploper met toen ook al 58 punten. Twente (55) was nummer twee. PSV bleef toen echter hangen op 78 punten en een derde plaats aan het eind van de rit. Twente werd kampioen met slechts één punt boven Ajax die de inhaalrace 12 wedstrijden voor het einde slechts 49 punten had.

Dit jaar lijkt echter niemand papieren te hebben om een dergelijke inhaalrace in te zetten. PSV dwingt met het geluk ook de overwinningen af. Twente verloor recent tweemaal op rij. Feyenoord oog evenmin en stabiel en Ajax had na drie wedstrijden puntverlies op rij vandaag de hulp van een blunderende doelman nodig.

PSV wordt dus kampioen dit jaar

Maar dat staat dus los van de prestaties van Ajax en de aanpak van Frank de Boer. Want die zijn cijfermatig niks anders als normaal. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten