zaterdag 25 oktober 2014

De betere cijfers van Martin Jol

Martin Jol liet even van zich spreken deze week. Hij is van mening dat Ajax niks is opgeschoten sinds de start van de fluwelen revolutie. In zekere zin valt daar wat voor te zeggen. In het seizoen 2009/2010, toen Martin Jol de scepter zwaaide, speelde Ajax de pannen van het dak met namen als Luis Suarez en Marko Pantelic. Ook cijfermatig valt dit duidelijk aan te tonen (zie onder). Ajax behaalde dat jaar doelcijfers waar menig kampioen van droomt en een puntenaantal waar huidig trainer Frank de Boer nog niet aan heeft kunnen tippen. Maar ondanks die puike prestatie werd Jol geen kampioen, want FC Twente overtrof de prestatie van Jol en ging er met de landstitel vandoor.

En dat blijft het verschil: Jol werd geen kampioen. En Frank de Boer vervolgens wel. Vier keer. En dan kun je wel ieder jaar wegkomen als je weer eens van de mat wordt gespeeld door een Spaanse grootmacht. Het overkwam Jol in 2010 tegen Real Madrid en niet veel later stond hij op straat. Het overkwam Frank de Boer in 2011 en 2012 tegen Real Madrid en in 2013 en 2014 tegen Barcelona. Maar zoals bekend zit hij steviger in het zadel dan welke andere Ajax-coach ooit.

Maar het mag best eens gezegd worden dat Jol voor het vak aanvallend en spectaculair voetbal betere rapportcijfers kan overleggen als zijn opvolger Frank de Boer.Geen opmerkingen:

Een reactie posten