dinsdag 23 september 2014

Marco van Basten laat doelpunt van EK 1988 schrappen

Marco van Basten gaat nog een stapje verder in zijn zoektocht naar stressverlaging. Afgelopen maand deed de voormalig topvoetballer een stapje terug bij zijn club AZ, waar hij zijn taak als hoofdtrainer neerlegde en verder ging als assistent-trainer. Vandaag laat Van Basten weten nog niet genoeg ontstresst te zijn en dat hij het doelpunt die hij maakte tijdens de EK-finale in 1988 niet langer op zijn naam wil hebben.


Door het doelpunt van de oud-speler van Ajax en AC Milaan kwam Nederland op een 2-0 voorsprong in de finale tegen de Sovjet-Unie. Het betekende tevens de eindstand en daarmee bezorgde Van Basten Nederland de eerste en tot dusver enige internationale hoofdprijs ooit. Niet veel later ging de treffer heel de wereld over. Niet alleen vanwege het belang van de goal, maar absoluut ook vanwege de ongekende schoonheid van het doelpunt.

'Dat klopt inderdaad en daarom wil ik ervan af. Het is klaar zo. Met die goal is alles zo ongeveer begonnen en het had en heeft een zeer grote impact op mijn leven en mijn bestaan. Dat wil ik niet meer', is San Marco klip en klaar.

Binnen de KNVB buigt men zich nu over het vraagstuk wie de treffer nu op zijn naam gaat krijgen. Kanshebbers zijn Ruud Gullit, die op dat moment erg in de buurt stond, en aangever Arnold Mühren. 'We zullen binnenkort een commissie formeren die zich hierover gaat buigen', klinkt een woordvoerder van de voetbalbond die verder laat weten zich ernstig zorgen te maken over de recente ontwikkeling. 'Marco van Basten heeft dingen voor het Nederlands voetbal gedaan die vergelijkbaar zijn met cultureel erfgoed. We hopen dat het hierbij blijft, maar vrezen het ergste.'

Marco van Basten geeft aan dat hij het voorlopig hierbij laat. 'Ik bekijk het van moment tot moment. Voorlopig laat ik bijvoorbeeld mijn uitverkiezing tot Wereldvoetballer van het Jaar in 1992 en de omhaal die ik maakte tegen FC Den Bosch nog even op mijn naam staan. Mocht het nodig zijn dan zal ik hier op terugkomen.'

2 opmerkingen: